۷ راهکار برای مقابله با احساس بی‌ارزش بودن و عدم قدردانی

احساس بی ارزشی به دلایل مختلفی رخ می دهد. اما با مراقبت و حمایت از خود، اعتماد به نفس و شادی می توان با احساس عدم قدردانی توسط دیگران مقابله کرد. درک نشدن زحمات شما می‌تواند احساس ناخوشایندی ایجاد کند. زمانی که به نظر می‌رسد کسی متوجه زحمات شما نمی‌شود، ممکن است احساس کنید تلاش‌هایتان نادیده گرفته شده و بی‌ارزش تلقی می‌شوند.

اگر مراقب نباشید، احساس نادیده گرفته شدن می‌تواند به دلخوری و عصبانیت منجر شود. اما خوشبختانه، راه‌حل‌هایی وجود دارد که به شما کمک می‌کند احساس بهتری داشته باشید و حتی ممکن است از آسیب دیدن روابطتان در چنین شرایطی جلوگیری کند.

۱. قدردانی را در رفتارها جستجو کنید

اینکه کسی کلمه “متشکرم” را به زبان نمی‌آورد، به این معنی نیست که قدردان شما نیست. همه افراد برای ابراز قدردانی از کلام استفاده نمی‌کنند.

ممکن است بغل کردن ناگهانی توسط همسرتان یا فشردن دستانتان توسط فرزندان، روش آن‌ها برای قدردانی باشد. و همینطور، زمانی که همکارتان با دعوت شما به ناهار یا دوستتان با اصرار برای پرداخت هزینه‌ی قهوه، ممکن است در حال ابراز قدردانی خود باشند.

بنابراین، کمی تأمل کنید و ببینید که آیا اطرافیان‌تان با روش‌های دیگری به شما ابراز قدردانی می‌کنند. شاید متوجه شوید که آن‌ها بیش از آنچه فکر می‌کنید، از شما سپاسگزار هستند.

۲. بیشتر نه بگویید

معمولاً هرچه بیشتر برای افرادی که قدرتان را نمی‌دانند کاری انجام بدهید، انتظارشان از شما بیشتر می‌شود. حتی ممکن است فراموش کنند بابت کارهایی که برایشان انجام داده‌اید، از شما قدردانی کنند. بنابراین شاید گاهی نه‌گفتن مفید باشد. نه‌گفتن شما ممکن است نوعی یادآوری برای افراد باشد که بفهمند وظیفه شما نیست که همیشه و هر لحظه آماده انجام کارهایشان باشید.

وقتی مدام در دسترس افراد باشید و هر کاری برایشان انجام بدهید، ممکن است خودتان هم به این کار عادت کنید و انجام آن را وظیفه خودتان بدانید. نه‌گفتن هم به شما و هم دیگران یادآوری می‌کند که مجبور نیستید کاری را انجام بدهید که مطابق میلتان نیست.

۳. کمی مهربانی کنید

کمک به دیگران می‌تواند به افزایش حس رضایت درونی شما منجر شود. بنابراین، حتی اگر دیگران به اندازه‌ی کافی از شما قدردانی نمی‌کنند، به این موضوع توجه کنید که آیا کمک به آن‌ها باعث می‌شود احساس خوبی درباره‌ی خودتان داشته باشید.

 کمک به دیگران گاهی فرصتی برای یادگیری مهارت‌های جدید یا تقویت مهارت‌هایی مانند صبوری‌کردن است.

۴. از دیگران قدردانی کنید

فکرکردن زیاد به اینکه «دیگران قدرم را نمی‌دانند» ممکن است باعث شود خودتان هم قدردانی از دیگران را فراموش کنید. قدردانی از دیگران چه با کلام و چه رفتار ممکن است به دیگران هم یادآوری کند که آنها هم قدردان شما باشند و این قدردانی را ابراز کنند.

از دوستان و خانواده‌ی خود برای تمام کارهایی که برای شما انجام می‌دهند، تشکر کنید. می‌توانید قدردانی خود را با یک «متشکرم» صمیمانه ابراز کنید، یا برایشان یادداشتی بنویسید و به آن‌ها یادآوری کنید که چقدر از آن‌ها سپاسگزار هستید.

۵. به افکار منفی زیاد بها ندهید

به دنبال افکار منفی‌ای که بیش از حد بزرگنمایی شده‌اند نباشید. فکر کردن به چیزهایی مانند «هیچکس برای من کار خوبی انجام نمی‌دهد» یا «همه انتظار دارند من اینجا همه کارها را انجام دهم» فقط باعث می‌شود احساس بدتری پیدا کنید.

به خودتان یادآوری کنید که چه زمانی افراد دیگر از شما قدردانی کرده‌اند (حتی اگر کمی به عقب برگردید). همچنین به خودتان یادآوری کنید که چه زمانی توانسته‌اید برای کارهایی که انجام می‌دهید، محدودیت قائل شوید.

جایگزین کردن افکار غیرمفید با افکار واقع‌بینانه‌تر می‌تواند به شما کمک کند احساس قدردانی بیشتری داشته باشید. شاید به خودتان یادآوری کنید که «حتی اگر خانواده‌ام چیزی نگویند، آن‌ها قدردان کارهایی هستند که برای آن‌ها انجام می‌دهم» یا «خانواده‌ام گاهی از من قدردانی می‌کنند» و ممکن است احساس بهتری پیدا کنید.

۶. از احساستان با دیگران حرف بزنید

گاهی اوقات، به اشتراک گذاشتن احساساتتان مفید است. می‌توانید با شریک زندگی، رئیس یا فرزندانتان در مورد احساس خود صحبت کنید. مثلا بگویید: «گاهی احساس می‌کنم زحماتم نادیده گرفته می‌شود. وقتی از کارم قدردانی می‌شود، واقعاً احساس خوبی پیدا می‌کنم.» البته این احتمال هم وجود دارد که آن‌ها اصرار داشته باشند که قبلاً به اندازه کافی قدردانی کرده‌اند یا با گفتن چیزی شبیه «وقتی عملکرد بهتری داشته باشی، ازت قدردانی می‌کنم» موضوع را به شوخی تبدیل کنند.

فقط به یاد داشته باشید، برخی از افراد زمانی که احساس ناراحتی می‌کنند، شوخی می‌کنند. و این ناراحتی ممکن است صرفاً بازتابی از احساس آن‌ها نسبت به خودشان باشد، نه احساسشان نسبت به شما.

۷.با درمانگر صحبت کنید

اگر مدام احساس می‌کنید هیچ‌کس قدرتان را نمی‌داند و با این افکار خودتان را آزار می‌دهید، ممکن است به رابطه‌تان هم لطمه بزنید. بهتر است در این شرایط با مشاور یا درمانگر صحبت کنید. درمانگر فردی بی‌طرف است که تمام حرف‌های شما را می‌شنود و هر روشی که برای بهبود حالتان نیاز باشد به کار می‌گیرد. مثلا ممکن است خانواده‌درمانی، رفتاردرمانی شناختی یا خدمات دیگری را برای بهترکردن حالتان به شما توصیه کند.

سخن آخر

احساس نادیده گرفته شدن برای همه در برهه‌هایی از زندگی پیش می‌آید. گاهی اوقات، بهتر است به خاطر ابراز نکردن قدردانی، از دیگران انتقاد نکنید. در مواقع دیگر، صحبت مستقیم با اطرافیانتان می‌تواند راه‌حل مفیدی باشد. بنابراین، تصمیم بگیرید که می‌خواهید با این موقعیت چگونه برخورد کنید و اگر در مدیریت این احساس با مشکل جدی مواجه هستید، دریافت کمک حرفه‌ای را در نظر بگیرید.

منبع

https://www.verywellmind.com/7-things-to-do-if-you-feel-unappreciated-5081881

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا